Tipsa en vän

Text om e-post tips

E-post från:

E-post till:

SVT2

07:40(07:50)

> Sverige idag på romani chib, arli

Veckans viktigaste regionala nyheter på romani chib/arli.

07:50(08:00)

> Sverige idag på romani chib, lovari

Veckans viktigaste regionala nyheter på romani chib/lovari.

08:00(08:30)

> Afrikas nya kök

Dansk-svensk matlagningsserie från 2016. Etiopien. Vi tar oss till Addis Abbeba i Etiopien och möter Yohanis Haile Mariam som är en av de kockar som sätter en ny gastronomisk agenda för Afrika.

08:30(09:00)

> Meningen med livet

Svensk livsåskådningsserie från 2018. Agneta Pleijel. Författaren Agneta Pleijel tillhör den första generation av kvinnor där moderskap, yrkesliv och sexuell frihet varit möjlig att kombinera. Under en båtresa ut i skärgården samtalar hon med Anna Lindman om könens skillnader och likheter, vetenskapens brister och förtjänster och kärlekens omvälvande kraft.

09:00(10:00)

> Kulturveckan

Svensk kulturmagasin från 2018. I ett skandalexperiment från 1968 färdas elva personer över Atlanten på en flotte. Nu återförenas deltagarna som ännu lever från ”sexflotten” i ny dokumentär. Vi tittar på en ny Andy Warholutställning på Moderna museet. Vad får vi och vad missar vi när popkonstnären ännu en gång tar plats på museiväggarna? Ny operauppsättning av Don Quijote profilerar sig som queeropera, men hur nytt är queertemat i operahistorien?

10:00(10:45)

> Gudstjänst

Dagens gudstjänst kommer från Missionskyrkan i Hässelby. Ulrika Morzán predikar och Jonatan Forsling leder gudstjänsten. Det blir sång av Ida Skogwik, Louise Camnerin, Klara Birgersson och Agnes Kovács Modin.

10:45(11:45)

> Play serious

Fransk dansdokumentär från 2018. Ett av Paris mest mytomspunna scener är Garnieroperan i 9:e arrondissementets historiska kvarter. Den amerikanske filmaren T J Rives har lyckats ta sig in i husets heligaste rum och har där valt att följa svenske Alexander Ekmans arbete med den omskrivna föreställningen ”Play”. Dansarna jobbar inför närgången kamera och utmaningarna på vägen till det som blev ”en formidabel succé” visar sig vara både turbulenta och omtumlande. En film som generöst bjuder på musik och dans och huvudbry i sökandet efter ”äkta” lek.

11:45(13:30)

> Play på Garnier

Dansföreställning. En nyskapande föreställning signerad den fantasifulle koreografen Alexander Ekman, från anrika Garnier i Paris. I ett regn av gröna bollar, med horn av yviga kvistar och i takt med svenske Mikael Karlssons fantasifulla musik leker dansare på tå och svävande i luften.

13:30(13:38)

> Colours

Danskortfilm från 2018. Premiär för en helt färsk danskortfilm. Av och med Ambra Succi, en av grundarna till Bounce.

13:38(13:41)

> Sigge Modighs Svansjön

Svensk danskortfilm från 2013. ”Svarta Svanen” är omtalade unge koreografen Sigge Modighs tolkning av ”Svansjön” direkt för kameran. Kortfilmen är inspelad i Kungliga Operans guldfoajé, bara några steg ifrån scenen där den klassiska versionen dansas.

13:41(13:50)

> Historisk striptease

Svensk kortfilm från 2016. En lustfylld liten film om 1700-talets populäraste klänning, Robe à la francaise. Ihophållen endast av små vassa nålar och 25 meter snöre, är klänningen helt justerbar och passar de flesta. Kostymdesignern Anna Kjellsdotter har iscensatt en historisk striptease där lager efter lager kläs av och avslöjar de vackra originaltygerna och ”pocherna”, barockens hemliga gömställen. En liten filmpärla som redan före sin urpremiär i SVT fått förfrågningar på filmfestivaler världen över. Inspelad i autentisk miljö på Confidencen, Ulriksdals slottsteater, från 1753 med en bländande ballerina i huvudrollen.

13:50(14:20)

> Dansfest Nord

Dansföreställning. Dans i Nord firar i år 15 år av egna föreställningar, internationella gästspel och turnéer i Norrbotten. Urpremiären i Piteå av dansaren Jerome Marchands koreografi ”The Reed Warbler” fick publiken att hoppa i extas och scengolvet att gunga. Jerome, premiärdansare vid Kungliga Baletten i Stockholm, är en av danspublikens favoriter. Här skapar han för första gången ett eget verk av rörelse och musik, för fem dansare. Det är upp till publiken själva att tolka humorn, hemligheterna och skönheten helt fritt. För Jerome är det först då taket kan lyfta.

14:20(14:30)

> Sverige idag på romani chib, kalderash

Veckans lokala nyheter på romani chib kalderash.

14:30(14:40)

> Sverige idag på meänkieli

Veckans lokala nyheter på meänkieli.

14:40(15:30)

> Cykel: VM

Herrarnas lagtempolopp. VM. Från Innsbruck, Österrike.

15:30(16:00)

> Ridsport

Hoppning, individuella finalrundor. VM. Från Tryon i North Carolina, USA. Fortsätter i SVT1.

16:00(16:05)

> Rapport

16:05(17:00)

> Cykel: VM

Herrarnas lagtempolopp. VM. Från Innsbruck, Österrike.

17:00(18:00)

> UR

17:00(17:30)

> Min sverigefinska historia

Svensk dokumentär från 2018. Sverigefinnarna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Lova-Lis och Wilmas släktingar kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare. Båda vill ta reda på mer om sitt sverigefinska arv. UR.

17:30(17:45)

> Kortfilmsklubben – franska

Kortfilmsserie från 2009. Les filles du samedi. Eva vaknar en lördagmorgon i en främmande lägenhet. Hon var på fest kvällen före och följde med en kille hem. Först tror Eva att hon är alldeles ensam, men det är någon hemma: en liten pojke – en liten frågvis pojke. Från UR.

17:45(17:52)

> Barnen som överlevde Förintelsen – romani chib, arli

Brittisk animerad serie från 2014. Ruth Rogoff. Ruth Rogoff berättar om hur hennes familj flydde från Tyskland till London precis innan andra världskriget bröt ut. När familjen klev av tåget på stationen i London meddelade de engelska myndigheterna att krig hade brutit ut. UR.

17:52(18:00)

> Barnen som överlevde Förintelsen – romani chib, arli

Brittisk animerad serie från 2014. Martin Kapel. Martin Kapels familj blev under andra världskriget deporterad och tillsammans tog de sig till Krakow. Martin skickades därefter med en så kallad kindertransport från Polen till England. Resten av familjen dödades innan de hade möjlighet att följa efter till London. Martin minns flygräderna mot England och pratar om hur det tyska folket kom att anamma nazismen på så kort tid. UR.

18:00(20:00)

> Ridsport: VM

Hoppning: individuella finalrundor. VM. Från Tryon i North Carolina, USA. Fortsättning från SVT1.

20:00(21:00)

> Babel

Svenskt litteraturmagasin från 2018. Den hyllade franska författaren Marie Darrieussecq är aktuell med en roman om den tyska konstnären Paula Modersohn-Becker. Det blir ett samtal om att kombinera banbrytande konst med moderskap. Marie-Louise Ekman besöker studion med sin nya roman som är en dagbok från tiden då hennes man Gösta Ekman låg allvarligt sjuk.

21:00(21:15)

> Aktuellt

21:15(22:00)

> Agenda

Svenskt samhällsmagasin från 2018. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin precis som flera andra systerpartier i Europa. Varför går det så dåligt? ”Agenda” intervjuar Frankrikes förre president François Hollande, vars socialistparti näst intill utplånades i förra valet. Snart fattar Migrationsöverdomstolen beslut om den så kallade gymnasielagen. Ändå kan det ta mer än ett år innan de ensamkommandes öde faktiskt avgörs.

22:00(23:00)

> Dokument utifrån: Vår man i Egypten

Italiensk dokumentär från 2018. Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi styr sitt land med järnhand. Sedan han tog makten 2013 har tusentals politiska motståndare, journalister och vanliga medborgare gripits, torterats, försvunnit eller fängslas efter summariska rättegångar. Trots uppenbara brott mot de mänskliga rättigheterna prisas al-Sisi av sina kolleger i väst. USA och många europeiska länder betraktar presidenten som en strategisk och affärsmässig partner och en garant för stabilitet i en orolig region.

23:00(23:45)

> Gudstjänst

Dagens gudstjänst kommer från Missionskyrkan i Hässelby. Ulrika Morzán predikar och Jonatan Forsling leder gudstjänsten. Det blir sång av Ida Skogwik, Louise Camnerin, Klara Birgersson och Agnes Kovács Modin.

23:45(00:45)

> En afrikansk kärleksaffär

Dansk dokumentär från 2018. Möt verkligheten bakom dramaserien ”Liberty”. Om sex, otrohet och en konsul som har sju barn med fem olika kvinnor. Om Susanne och Kim som flyttar till Tanzania där Susanne får ett bekvämt liv med tjänstefolk och många fester samtidigt som hennes livs kärlek Kim uppvaktas av afrikanska kvinnor.

00:45(01:45)

> Vegan vs jägare

Brittisk dokumentär från 2017. Filmmakaren David, som är dedikerad vegan, följer med Guy, en kolonial relik och jägare, på jaktsafari till Afrika. Guy drömmer om en sista storslagen jakt där han kan uppfylla sin dröm om att skjuta den farliga afrikanska buffeln. En relativt märklig relation växer fram mellan dessa två personer med totalt motsatta värderingar. UR.

01:45(02:15)

> Hundraårskåken

Finsk livsstilsserie från 2017. Drömmen. Juha-Pekkas föräldrahem höll bara i ett halvsekel innan det blev obeboeligt pga mögelskador. Nu ska det rivas och på samma tomt i Björneborg vill han uppföra ett hus som ska hålla i minst 100 år. Eller, det är i alla fall hans dröm. ”Omöjligt”, är svaret han får från en firma som han kontaktar.

02:15(02:45)

> Eid al-adha

Vi besöker Uppsala moské och följer deras firande av högtiden Eid al-Adha.Församlingens talesman Ahmad Orfali är vår ciceron.